8 Nisan 2014 Salı

Kırmızı Balık

Bilişsel gelişim ile ne ilgisi var dememek lazım bence. Bir defa renk kavramı var. Bunun yanında psikomotor beceriler içinde de yer alabilecek hale getirmek bizim elimizde unutmayalım.
Bu şarkı hobi niyetine başladığım lise çocuk gelişimi bölümünde müzik dersinde ilk öğrendiğim şarkıydı. İlginç ama gerçek içte böyle meşhur bir şarkıyı 24 yaşıma kadar duymamıştım...
Geçen yıl Romanya'ya Erasmus ile giden bir arkadaşım (üvey kızım derim kendisine) bu şarkıyı staj okulunda sınıfta ki çocuklara öğretmiş. Haliyle çok hoş bir söylem çıkmış ortaya. Videosu olmadığı için paylaşamıyorum lakin, çocukların "kirmizi palik golde" şeklinde ki söylemlerini tasavvur edebiliyorum.Çocuğum için arşivimde bulunmalı diye de eklemek istedim. İyi eğlenceler :)

Kırmızı balık gölde,
Kıvrıla kıvrıla yüzüyor.
Balıkçı Hasan geliyor,
Oltasını atıyor.
Kırmızı balık dinle,
Sakın yemi yeme!
Balıkçı seni tutacak,
Sepetine atacak.
Kırmızı balık kaç kaç
Kırmızı balık kaç kaç
Kırmızı balık kaçıyor,
Balıkçı Hasan şaşıyor.

Bu şarkıyı son zamanlarda Gülçün öğretmenden dinlemeyi çok seviyordum. Ancak paylaşımları youtube üzerinden olduğu için maalesef buradan paylaşamayacağım. Bunun yerine hem şarkı için hazırlanan klibi seyretmek hem de melodisini hatırlamak için buraya yönlendirebilirim.
Şimdi de sıra web sayfalarında bulduğum ve bize kendi çalışmalarımız için fikir verecek bir kaç minik çalışmada;
Görseller için lütfen tıklayın
 Bu çalışma iplerden yapılmış. Bizler kukla olarak kullanabiliriz. Malzeme olarak ise, eva, kumaşlar, temizlik bezleri ile polar kumaşlar kullanabiliriz.
Bu çalışmayı çok sevdim ilk olarak dil gelişimi için düşündüm hatta. Balonlardan yapılmış. Bu arada bir dipnot düşmeliyim. Bilhassa özel eğitimde ya da dil terapilerinde sıkça kullanılan bir yöntem olan balon şişirme ev ve okullarda da rahatça uygulanabilir. Böylece bizlerde çocuklarımızın nefes kontrol eğitimi için bir çalışma yapmış oluruz. Ayrıca bu çalışma ile drama, oyunlar vb. çalışmalar rahatça yapılabilir.
 Evet tahmin ettik değil mi hepimiz. Çocuklarımızın odasını süslemek için kullanabileceğimiz gibi, okullarda yıl sonu sergimizde de kullanabiliriz. Hem böylece Küçük Kas Gelişimini ve Sosyal Gelişimini de desteklemiş oluruz.
Yine yukarıda ki çalışma gibi. Tek fark bu kez somut bir kuklamız var elimizde. İster şarkımızı bu kuklalarla söyleyebiliriz, ister drama çalışmalarında yahut öykü anlatırken rahatça kullanabiliriz. Dil gelişimi ve Sosyal gelişim için bulunmaz fırsat değil mi sizce de?

Burada da çocuklarımızın okulda yaptıkları bir çalışmaya yer verildi....Psikomotor gelişim için özellikle ince motor gelişim için sıkça başvurduğumuz bir uygulama....







Herkese kolay gelsin... Çocuklarımızla güzel eğlenceler :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder